Aby uczestniczyć w projekcie należy:

  1. być uczniem I lub II klasy zasadniczej szkoły zawodowej i uczyć się w zawodzie kucharz małej gastronomii lub stolarz
  2. być uczniem I lub II klasy technikum kształcącego w zawodzie technik handlowiec
  3. pobrać od koordynatorów (p. Joanna Marcinkowska i p. Magdalena Jasik-Wiśniewska) kartę zgłoszeniową i wypełnioną zwrócić w terminie do 4.10.2010
  4. koordynatorzy poproszą wychowawców o informacje na temat frekwencji i zachowania uczniów na zajęciach
  5. udział w teście językowym ( dotyczącym również wiedzy na temat krajów niemieckojęzycznych).

 

SZCZEGÓŁOWE KRYTERIA REKRUTACJI

Do udziału w projekcie uczniowie zostaną wyłonieni zbierając punkty  w poszczególnych etapach. Każdy z etapów będzie oceniany w skali od 0 do 5pkt poza etapem  III- 20pkt, punkty przyznawać będzie komisja w składzie p. Maciej Marcinkowski – dyrektor ZSZ, p. Joanna Marcinkowska- koordynator, p. Magdalena Jasik-Wiśniewska- koordynator.

ETAP I – KARTA ZGŁOSZENIA- uczeń przedstawia krótką wypowiedź, dlaczego chciałby wziąć udział w projekcie i wyjechać na dwutygodniową praktykę do Niemiec. Oceniana będzie argumentacja i jej zbieżność z celami projektu. Możliwość otrzymania 5pkt.

ETAP II- FREKWENCJA NA ZAJĘCIACH – będzie brana pod uwagę frekwencja ucznia na zajęciach szkolnych w miesiącu wrześniu i październiku 2010r. Na prośbę koordynatorów wychowawcy zostaną poproszeni o przygotowanie informacji o frekwencji uczniów, którzy wyrazili chęć udziału w projekcie. Przyznawanie punktów:

5p= 100%-98,5% ; 4p=98,4%-96%; 3p=95,9%-93%; 2p=92,9%-89%; 1p=88,9%-86% 0p=87,9% i mniej

ETAP III- TEST JEZYKOWY , test zostanie przygotowany przez kordynatorów projektu ze strony wysyłającej, maks. ilość punktów do zdobycia- 20pkt.

ETAP IV- ZACHOWANIE UCZNIA NA ZAJĘCIACH -Na prośbę koordynatorów wychowawcy przygotują informacje o zachowaniu uczniów, którzy wyrazili chęć udziału w projekcie. Przyznawanie punktów: wzorowe-5p, bardzo dobre 4p, dobre 3p, poprawne 2p, nieodpowiednie 1p, naganne 0p.

Punkty ze wszystkich etapów zostaną zsumowane, uczeń może uzyskać max 35pkt. 10 uczniów z najwyższą ilością punktów w zawodzie kucharz małej gastronomii i 10 uczniów z najwyższą ilością punktów w zawodzie stolarz zostanie wybranych do odbycia praktyki. Zostanie ogłoszona również lista rezerwowa uwzględniająca kolejność uczniów według uzyskanej ilości punktów. Jeżeli natomiast okaże się, że większa ilość uczniów zdobędzie taką samą ilość punktów w każdym z zawodów, wówczas przeprowadzona zostanie przez komisję,  “dogrywka” ustna po niemiecku.

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.